Saturday, November 26, 2011

Jika Laptop/PC tidak detect USB Storage smartphone/handphone anda

Gambar Hiasan : Samsung Galaxy Note. Skrin Super Amoled, 5.3 inci ni beb !

Kembali. Betul-betul bertapa. Semuanya salah FB. Bikin gua malas menulis/menaip di blog.

Hari ini ingin berkongsi "Jika Laptop/PC tidak detect USB Storage smartphone anda"
Macam mana mahu bikin ? Pasti ada yg pernah mengalaminya. Termasuk gua la. Kalau tidak takkan gua nak story kalau tiada ilmu :)

Kebiasaanya apabila anda cucuk wayar USB pd smartphone ..Laptop atau PC akan auto-detect smartphone anda. Namun ada sesetengah smartphone/handphone generasi baru nih dia ada sedikit perangai " Mengada".

Dah 18 kali cocok  cucuk pun masih tak detect USB Mass Storage. Langsung dia tak kenal  binatang handphone apakah yg dicucuk pada lubang USB tuh. Hampeh  Bertuah punya handphone  !

Rupanya ada teknik lain. Teknik yg mudah. Cuma anda tidak perlu gelojoh. Itu aje !
Kaedahnya ?

Sila pergi ke bhg. SETTING > USB Utilities > CONNECT
SELEPAS anda klik button connect barulah anda MASUKKAN WAYAR USB ke lubang USB di Laptop / PC.
Setelah itu barulah laptop/pc anda akan mengenali makhluk apakah yg cuba masuk dalam body nya.

Okeh. Sekian. Itu sahaja. Selamat mencuba !

*** Gambar hiasan gua cuplik dari sini allphonespecifications

6 comments:

gadis kampung said...

klu samsung mcm mna??

Anonymous said...

Setting tu kat mn bos? Wa tgh problem ni. 28 kali cucuk pun tak detect. Berangin ni..

wan elyn said...

tak jumpa

Cik Puan Nor Zainal said...

tak jumpa pulak nie? camnie nie

elly ahmad said...

xjumpa juga ��

Used PC Exporter said...

Very Informative blog Post !