Sunday, July 13, 2008


Lewat Malam

Pagi semalam, ke markaz surau didatangi Datuk Tn. Ibrahim Tn. Man. Seingat aku, beliau belum pernah menjejak kaki ke kg ini. Dulu hanya dpt dilihat di TV1. Hal Ehwal Islam. Dulu la, zaman Jepun dulu. Kini dpt lihat dan bersalam secara live.

Kuliah Duha yg disampaikan banyak input bermanfaat. Bersama Mp3 player yg dibeli 2 thn lalu aku merakam kuliahnya. Masih boleh di harap MP3 player ini.

Org kata kuliah ustaz2 PAS banyak kisah politik daripada kisah agama.
( Agama dgn politik suatu yg terpisah ke ? Tak habis2 dgn pemikiran sekular. Kalau dituduh pemikirannya sama dengan paderi zaman dulu,yg pisahkan agama dan politik, marah pulak ! ).

Tapi nyata kuliah duha semalam hanya menyentuh sekitar 10% kisah politik negara. Selebihnya adalah tarbiyyah / didikan utk menjadi muslim yg baik di sisi Allah dan manusia.

Kuliah ilmu sehebat ini pun kedatangannya tak seberapa. Kerana duha kah ? Kerana publisiti kurangkah ? atau kerana sibuk di Pasar Tani membeli belah..


Apa2pun syukur pdMU ya Allah kerna masih diberikan kekuatan kpd diri ini utk hadir seketika utk mengutip ilmu kurniaanMU.

No comments: