Thursday, December 03, 2009

Cari Jodoh - Wali Band

Apa salahku apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mahu dan menginginkan aku
Untuk jadi pengubat pilu
Untuk jadi penawar rindu
Untuk jadi kekasih hatiku
*
Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim durian hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah chobaan cubaan ?
**
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku, aku yang tengah malu
Sama teman-temanku                                                                  
Karna cuma diriku yang tak laku-laku
***
Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mahu



Lagu daripada Wali band ini bagi saya nyaman di dengar.
Layan. Melodinya menangkap catchy begitu juga dengan liriknya yg sempoi simple.
2-3x mendengarnya sudah cukup untuk memikat pendengar. Pertama kali mendengar adalah tika mundar mandir di kedai-kedai bundle sekitar Jalan Raja Laut, KL. Saya juga tidak menyangka rakan saya saya ( ustaz ! ) juga tahu lagu ini. Masih teringat dialognya tika mendengar lagu ini sambil membelek baju bundle,
“ Ana tuju lagu ini pada anta.”
Ceh, Fine Ustaz, Ustaz memang canggih bab kilas mengilas. Ana surrender. :)
Saya cukup hairan kenapa lagu dari seberang mudah benar diterima, enak di dengar.
Simple tapi melodi cukup memikat seperti band-band indon sebelum ini 
( saya suka Syurgamu - ungu ! )

Apsal band Malaysia tak boleh buat lagu yg se simple ini ? Aneh. 
Lagu-lagu lain daripada Wali Band, Mari Selawat dan Ya Allah.
Saya menggemari keduanya terutama Ya Allah, ia simple tapi menyentuh.

 p/s 1 : Ada orang kata lagu ini lagu offer diri. Ye, saya setuju :)
p/s 2 : Gambar di atas sekadar hiasan. :) Tiada kaitan dengan cari jodoh, hanya berkaitan dengan Woodball Maniac. 

 

6 comments:

abglong said...
This comment has been removed by the author.
abglong said...

indon tu memang tak boleh dipertikai la kemahiran dorang buat lagu..sama handal macam dorang buat bangunan kat malaysia ni..
(p/s: gaya main wood ball tu macam tiger wood main golf ketika berumur 75 tahun..hahaha)

Rusdi Abd Rahman said...

Pak Cu,
Saya baru 2 hari lepas tulis entri tentang lagu ini, kita macam sepakat pula siarkan entri yang isu dan isi subjek yang sama... Anak lelaki saya hafal korusnya dalam slanga @ sebutan Indon lagi... hehehe...

Zaid Akhtar said...

aku paling tak boleh tengok gambar org main bola kayu tu.

dah tahap kemaruk dah ni.

pakcu said...

ablong,
ye mereka terer wat bangunan,kait buah sawit pun mereka, kdg pelik juga anak malaysia kita yg tiada sijil, yg tiada kerja buat apa ? merempi barangkali n join serenti..?

Mr.Rusdi,
ye lirik sempoi, budak yg baru bercakap pun bleh layan. Setakat nak sebut ibu-ibu bapak-bapak xde hal lah hahaha. Mana yg ada bibik indon kat rumah lg la cepat pandai :)

mr.zaid,
pulang la ke kg selalu, cuti-cuti nih. training dulu baru la leh lawan Masterji. Baru nih dia kena geget lipan kat jari, sakit pinggang, tp stil x leh di tundukkan.adoi la. bila la nak merasa kalahkan toj penghulu yg sorang tuh..Pakcu dpt no.3 hahah mood baik barangkali after pulang dr pasdec huhuhu

nizar said...

anak murid dari start prasekolah hingga ke tahun 6 semuanya hafal lagu cari jodoh ni.. walhal ada di antara mereka yg belum pandai membaca dan menulis!