Tuesday, December 20, 2005


BANJIR DAN PILIHANRAYA

Sebetulnya aku sudah malas mengulas perihal pilihanraya kecil baru2 ini. Apatah lagi bila terlalu ramai manusia yg bangkit dari kubur utk mengundi.

Cuma apabila membaca muka depan Utusan hari ini rasa terpanggil utk membangkitkan modal pilihanraya sebuah parti politik baru2 ini.

Masih segar dlm ingatan tika pilihanraya baru2 ini ada parti politik yg menjadikan BANJIR sebagai isu dan modal bagi meraih undi. Kononnya kerajaan negeri tak mampu atasi masalah banjir di negeri tersebut.

Hari ini ? Hampir keseluruhan Perlis, Kedah tenggelam. Banjir terburuk sejak 30 tahun. Kepada pemimpin yg menjadikan banjir sebagai modal kempen baru2 ini, silalah alihkan semua banjir ataupun tahan saja hujan agar tidak turun. Kalian bijak mentadbir bukan ? Banjir ni kan small matter aje ? Sifirnya mudah aje. Setiap keceluparan, Allah bayar CASH, insya Allah.

Betapa kejinya manusia, menjadikan bala’ bencana di suatu tempat yg setiap tahun memang bajir bagi meraih undi. Semua sedia maklum, jika di Tanya pd budak tingkatan satu pun mereka tahu. Setiap tahun November – Mac adalah Monsun Timur Laut. Negeri2 pantai timur adalah berisiko besar utk mengalami banjir. Setiap tahun akan banjir.Tidak perlu utk jadikan ia sebagai modal berpolitik. Tapi itulah dia, memang sukar apabila berkata2 dgn org yg tolol kurang bijak dan tidak bermaruah.


Akhir kalam. Bukan tujuan aku bercakap sesuka hati, tidak juga ingin bergembira dengan masalah banjir yang menimpa mereka. Sekadar mahu mengajak agar kita sama2 berfikir kuasa dan kebesaran-NYa serta memelihara lidah agar tidak terlalu celupar dengan bala yg diturunkan.

Simpati tidak terhingga buat sekalian mangsa banjir. Sedia maklum rakyat Kedah Perlis bukanlah kaya raya semuanya. Yang kaya adalah kerajaan negeri mereka, kaya dengan hutang ! Takziah juga buat rakyat Kelantan dan Terengganu. Pasti banyak harta benda yg musnah. Sebagai saudara seagama, marilah kita menadah tangan, berdoa moga bencana ini segera berakhir.

*Cerita n gamabar kawin ? Nanti dululah !
~Salah silap terkasar bahasa. Maaf dipinta.Assalamualaikum.

No comments: