Saturday, January 07, 2006

MEKAH VS PARIS

Apa mau cerita ? Rumah masih lagi dalam proses renovation. Sempat atau tidak sebelum Aidiladha Selasa ini,wallahualam..

Menonton Majalah 3 di TV3 tadi. Kisah MAS, paramugari dan bakal2 haji. Bagaimana persiapan utk ke sana dibuat dan sebagainya. Cuma yg menariknya apabila semua paramugari yg bertugas di dalam kapal terbang dimestikan memakai tudung serta berpakaian sopan ( Tidak seperti kebiasaaannya, kebaya bersama kain terbelah di betis )

Ertinya faham pula pihak pengurusan MAS, nak hantar orang pergi haji mesti sopan, tutup aurat. Apa bezanya pergi ke tempat lain ? Ke Mekah perlu ikut Quran rules, pergi ke Paris syaitan rules ? Kita ni hamba siapa ?

Tidak terkandung dalam Al_Quran, wanita hanya perlu menutup aurat tika menghantar jemaah haji. Perintah Allah,wanita WAJIB TUTUP AURAT apabila berada di tempat awam / di tempat adanya manusia yg bukan mahram mereka.

Arahan simple dlm kitab-Nya tak mampu utk kita taati, bagaimana hal2 melibatkan negara dan sebagainya. Betapa lemah dan tidak bersyukurnya kita dengan nikmat-NYA. Kurang ajarnya kita kan ?

*Bila kita nak berubah / berhijrah ni ?
*Moga hidayah itu hadir utk aku, engkau, dia dan mereka.
*Bila bicara seenaknya,ustaz bukan,qadhi pun bukan, bimbang pula diri uji. Mohon ampun drpd-MU, wahai tuhan penguasa sekalian alam.

No comments: