Tuesday, April 25, 2006

Ini satu cerita…

Seorang pengembara marah-marah dengan penjaga sebuah taman yg bernama Taman Firdausi kerana tidak diizin masuk ke dalam taman

( Sebuah taman yg ada serba serbi, cakap aje nak apa, makbul ! ).

Selain itu taman yg canggih lagi hebat ini juga mempunyai pengkalan data makhluk yg ada di alam maya ini. Tiada siapa yg boleh menipu sesuka hati mereka. Namun begitu ia tetap menarik minat makhluk di bumi utk memasukinya lantaran pelbagai kelebihan yg terdapat di dalamnya. Yuran masuk murah beb !

“Kenapa saya tak boleh masuk. Saya dah penuhi kriteria utk masuk !”

“Maaf encik, utk masuk ke taman ini, kriteria mesti penuh.” Kelihatan penjaga taman cuba berdiplomasi

“Siapa cakap mesti punya kriteria penuh ? Pada brochure ni tertulis,2 kriteria sudah cukup utk masuk ke taman ini.” Dakwa si pengembara yg mula panas hatinya.

“Boleh saya tengok brochure encik ?”

“Nah !”

Maka tertulis di brochure yg menjadi panduan pengembara tersebut..

Kriteria-kriteria utk memasuki Taman Firdausi. Anda mestilah :-

Kirteria 1 : Islam, Solat, Zakat, Puasa, Haji,
Kriteria 2 : Mengamalkan pinjaman tanpa interest, tidak rasuah,tidak menipu, tidak berjudi, tidak minum arak dan tidak berzina
Kriteria 3 : Mematuhi SETIAP hukum yg terdapat dlm Quran.
Kriteria 4 : Rajin membina masjid, rajin membaca Quran, rajin sedekah

Anda layak memasuki ke Taman Firdausi jika mempunyai 2 daripada 4 kriteria yg terdapat di brochure ini. Selamat bergembira !

“Hah, apa lagi ? Bukankah saya dah penuhi kriteria ? Kriteria 1 dan 4 sudah jelas adalah milik saya." Kata si pengembara dengan bangga sambil menunjukkan kad pengenalan yg tertera namanya Tuan Haji Magnam Bin Kersino

“Maaf encik, saya rasa brochure ini palsu. Boleh saya tahu siapa yg bagi encik brochure ni ?” Kata penjaga taman setelah memeriksa pengkalan data di PC nya.

“Hah, palsu ? Awak gila ke ? Ketua saya la yg bagi. Dia ketua saya dunia dan akhirat awak tahu ?!”

“Maaf sekali lagi encik. Brochure ini palsu dan encik tidak layak utk memasuki Taman Firdausi. Tapi jika encik ingin menginap atau camping, encik boleh ke taman sebelah.”

“Iye lah. Awak tak nak duit saya nak buat macam mana kan ? Saya boleh camping kat sebelah aje. Apa nama taman sebelah ni ?” Hj. Magnam mula kendur setelah melihat penjaga taman begitu tegas orangnya.

“Taman Jahanam, encik.”

“Hah ?!!!”

Konklusi : Islam tidak tersedia dalam bentuk pakej, separuh sana, separuh sini. Islam itu menyeluruh. Tiada pilihan bagaikan pakej percutian seperti pakej percutian di Pulau Tioman. Sekian dimaklumkan.


" Wahai orang-orang yg beriman, masuklah Islam secara kaffaf ( Menyeluruh ). Dan janganlah kamu mengikut jejak syaitan. Sesungguhnya ( syaitan itu ) adalah musuh yg jelas bagi kamu."
>>>Al-Baqarah. Ayat 208.

No comments: