Saturday, August 26, 2006

JATUH , TANGGA dan KALAU.

Tiada ISU terkini yg ingin kusembang2 kan. Aku yg tiada mood ingin mengulas, isunya mana pernah susut. Cerita dlm dunia ini tidak akan habis hinggalah tiupan sangkakala Israfil datang.

Cuma pagi ini terlintas di benak tentang jatuh ditimpa tangga. Ungkapan org melayu utk menterjemahkan malang yg datang bertimpa-timpa. Ungkapan utk melahirkan sedih dan simpati. Sudah jatuh ditimpa tangga.

Aku yakin dan percaya pasti ramai yg telah melaluinya. Kukira, aku pun tidak terkecuali.
Namun bila diinsafi betul2, tidak patut rasanya utk menangisi / bersedih melampau-lampau. Apakah kita pasti benar apa yg berlaku itu memang betul2 satu kesedihan. Satu malang2 yg betul2 malang ?

Allah telah menetapkan segalannya buat kita. Baik atau buruk semua berada di dalam ilmu-NYA. Adalah amat celakanya kita jika selalu mempertikaikan kenapa dan kenapa ujian ini hadir ?

Contohnya jika kita baru sahaja kehilangan handphone Nokia model terbaru N91. Selang beberapa hari kita kemalangan jalanraya pula. 3 hari kemudian kita bercerai putus dgn kekasih hati kita…

Jika kurang iman maka mulalah hati bertanya kenapa, mengapa diri diuji ? Menyesali segala tindakan. Bermain dengan kata “KALAU..” ..kalau aku tidak ke sana pasti tidak accident, atau kehilangan handphone..Sedangkan tahukah kita..jika kehilangan handphone dan accident itu tidak berlaku maka kita akan mengalami musibah yg lebih teruk seperti kehilangan anggota badan dan nyawa sekaligus ?

Utk itu, hentikan drpd bermain denga perkataan KALAU. Yang paling utama adalah redha dan sabar di atas segala ujian-NYA kerna sesungguhnya DIA maha mengetahui lagi maha bijaksana.

…Kepada Allah kumohon keampunan…

No comments: