Thursday, September 07, 2006

Melahirkan ulama' atau penyanyi ?
>>>Sila buat pilihan tepat !

Dan mlm tadi, aku meng IYA kan kata2 ustaz di masjid . Hari ini utk melahirkan ulama' adalah begitu sukar berbanding utk melahirkan penyanyi cukup mudah. Ada saja penajanya.

Rakyat Malaysia khususnya yg rajin AFUNDI cukup tidak berkira dlm MENG KAYA KAN tokei astro & maxis mengundi bagi mengangkat seorang pelajar akademi menjadi bintang. Beribu habis pun tidak mengapa. Gemar sungguh menambah saham kiri. Setiap maksiat yg terhasil drpd konsert mereka kalian yg tanggung !

Tetapi berapa kerat yg sanggup menghulurkan derma kepada mereka yg tak dapat tajaan langsung utk menyambung pengajian di Al-Azhar Mesir. Universiti tertua di dunia. Akademi Fantasia bukan universiti, hanya taraf akademi sahaja tapi ramai pulak yg menyumbang :)

Rakyat Malaysia dpt apa ? ( Utk myg gemar AFUNDI la...) menambah saham di ASJ ? Amanah Saham Jahanam Johor ?
Utk itu kuseru diriku dan rakyat Malaysia, jika ada terdengar pelajar yg ingin belajar di Al-Azhar, bantu-bantulah...hulur2kan seberapa yg mampu. Insya Allah kelak mereka pulang dan mengadakan kuliah / mengajar di mana2 institusi, masjid dan sebagainya saham akhirat menjadi milik kita bersama. Pahalanya bersambung2, hingga akhir hayat ! Confirm tidak rugi ( Dengan ikhlas la ).

Usah biarkan Malaikat di kanan kita goyang kaki / menganggur lantaran terlalu kurangnya amal kita. Buku amal pun kelihatan mcm baru walhal sudah berusia puluahan tahun !

>>>Astro telah menyediakan jalan utk manusia menjadi penyanyi, maka tanggungjawab kita ( Yg sayang Islam ) bagi menyediakan jalan utk melahirkan ulama. Ada sesiapa di sini yg sanggup menggantikan Dato' Harussani @ Mufti Perak itu jika beliau Allah jemput pulang ? Menjadi insan selantang beliau dlm menyatakan perkara yg haq dan yg batil ?

>>>Di daerahku sahaja 6 org pelajar SMA Al-Khairiyyiah Mersing, bakal ke Al-Azhar. Tiada tajaan buat mereka. Baitulmal pun bagi rm400 sahaja ( sekali itu sahajalah rasanya ). Tambang pun tak lepas, setakat terbang ke Indon je la kemudian jalan kaki ke Cairo.

>>>Untuk itu sesiapa yg ingin menyumbang boleh e-mail ke dreammastez@yahoo.com

Salam jariah utk semua.

No comments: