Saturday, July 10, 2004

RAMA-RAMA

Melihat blog sendiri..terasa macam nak tukar je template. Tapi terasa malas yg amat nak set-up semula. Nantilah...

Hari ini ke Mersing, menghantar mak saudaraku ke yg bikin PJJ di UTM. Hantar sekerat jalan je. Selebihnya dia tumpang rakan sekuliah dia.

Semalam aku ke masjid..ke Taman Syurga :) Ada kuliah maghrib..disampaikan oleh Us.Talhah. Menantu jiranku. Seronok juga mendengar kuliahnya. Tajuk : Situasi yg dibolehkan mengumpat. Tapi yg paling menarik bagi aku adalah kehadiran rama-rama yg kuanggarkan sebanyak 30-40 ekor. Rama-rama berwarna putih ini berterbangan memenuhi ruang dalam dan luar masjid. Takjub juga sebab tidak pernah aku melalui suasana seperti ini. Menurut jiranku,mlm iin sudah masuk mlm ketiga rama-rama berterbangan dlm masjid. Terasa mcm duduk dlm taman rama-rama la pulak. Dan aku terfikir..apa yang dicari oleh rama-rama ini..masjid kampung aku bukannya ada pokok bunga untuk dihisap madu. Barangkali mereka ingin menyindir orang kampung ( termasuk aku ) yg payah sangat nak ke masjid agaknya. Jumlah rama-rama yg hadir jika dikumpulkan sudah memadai untuk solat Jumaat.
~Senyum sendiri...~

MINGGU LALU

Hari Khamis lepas.8hb. Aku,Adi dan izam ke JB. Tujuan utama adalah untuk mendaftarkan syarikat.Tempatnya di Menara Al-Ansar sebelah Plaza Kotaraya. Asalnya aku tidak dinamakan sebagai pemilik syarikat tapi oleh kerana sahabat aku yg ke4 tidak hadir maka nama aku didaftarkan juga sebagai pemilik ketiga syarikat.

Aku ada syarikat..? Macam tak percaya je. Gila ke apa ni ? Tapi itulah yg terjadi. Bermula dengan hanya mengikut sahabat baik aku Adi ke hulu dan ke hilir akhirnya aku secara tidak langsung turut serta dengan projeknya. Entahlah..semua telah ditakdirkan.

Syarikat kami..AL FALAH Management & Services. Aku mempertaruhkan nama Ridhwah, Adi meletakkan nama Al Falah..akhirnya pegawai SSM ( Suruhanjaya Syarikat Malaysia ) mengambil nama Al Falah. Tak mengapalah yg penting ia telah didaftarkan.

Perniagaan apa ? Hmm..buat masa ni kami lebih tumpukan program UMRAH. Jual PC dan Laptop, tengah cari client la ni :) Selepas ni mungkin projek2 lain akan menyusul...moga2 Al Falah benar2 mencapai Al Falah...

~Terfikir juga..apakah aku masih boleh disenaraikan sebagai PENGANGGUR lagi ? ~

~Paiji..ko pun bukan penganggur la..SLG dpt duit apa. Kalau melepak kat rumah tanpa buat apa2 yg boleh meningkatkan ekonomi ..itu barulah penganggur namanya..Setuju ?

Interview KPLI

Kelmarin mak belikan aku 2 buah buku. Khusus utk menjawab temuduga KPLI. Buku UKELP. Kalian dah beli ke belum ? 1 untuk Matematik dan 1 lagi utk Bahasa Melayu.
Hmm..nampaknya aku kena study semula Maths..banyak yg dah aku lupa...hatta Maths form 3 yg nampak mudah tu pun kalau tak refer pd contoh, letih jugak nak menjawab..

~Thanks Bonda. Mesti ada yg kata aku ANAK EMAK,ye la memang aku anak emak pun..bukan anak kambing :) ~


No comments: