Tuesday, August 26, 2008

Dalu kami bersumpah... Tumpah !

Teringat masa kanak-kanak dulu.
Saat di sekolah rendah. Saat aku mula faham tidak boleh berkata dusta.
Saat itu jika bertekak dengan kawan2 tentang satu perkara yg diragui kebenaran, kami akan segera bertanya “ Betul kau cakap ni ? sumpah ?”

Yang berbohong atau bercerita palsu akan segera mengakui. Ataupun kalau ada yg nakal spt abang aku dia akan menyebut perkataan “ Tumpah ! “
tetapi tempo sebutan perkatan tumpah diperlajukan bagi mengelirukan orang. Dengan harapan orang akan tersalah dengar yg dia menyebut perkataan sumpah tapi hakikatnya tumpah.

Dia juga takut nak sebut perkataan sumpah !
Akulah mangsa putar belitnya kala itu. Dulu la, kini tidak lagi. :)
( Maaf Bro, mengimbau zaman kenakalan lalu :) )

Itulah zaman kanak-kanak kami. Dalam usia semuda itu, kami takut nak bersumpah. Takut dimurkai tuhan yg Esa. Takut kena bala’. Takut macam2 lagi yg bakal menimpa kami. Bagi kami sumpah bukan boleh dibuat main. Kalau disambar petir siapa yg nak tolong ?

Itulah dia nama dunia kanak-kanak.Hatinya lurus. Tulus. Suci. Murni. Tiada berani mempermainkan kata2 sumpah.

Pakcu : Hari ini ,rajin benar org bersumpah. Macam dah tiada apa2. Dah tiada nilai. Dah jadi mcm sampah. Sekejap mengaku rela, sekejap kata dipaksa.

Mungkin akidahnya cukup kuat bahawa Allah Maha Pengampun. Selagi tak murtad ada peluang lagi nak lari dari Neraka Jahannam. Maka bolehlah jika ingin berdusta.

Lantak kalianlah. Nak bersumpah atau tidak. Cuma andai sumpah itu palsu, sama2 kita saksikan kesudahannya. Dosa dgn Allah, boleh diampunkanNYA, dosa dengan manusia ? Sila selesaikan dan jumpa dengannya di sanalah, di hadapanNYA !

No comments: