Thursday, August 06, 2009

SUKA-SUKA HATI SI MONOPOLI
Semalam surat drpd astro tiba ke tangan. Ingatkan bil, masakan cepat benar baru beberapa hari lepas buat bayaran. Belek punya belek, pemberitahuan rupanya. Beritahu apa ? Kenaikan harga bil.bulanan astro. Hampeh !

Bil dinaikkan sebanyak rm12 ( saya membayar pakej berharga rm54 )
Maka bulan depan terpaksa la membayar dengan harga baru rm66. Memang hampeh !

Punca kenaikan adalah kerana ASTRO tidak lagi tertanggung kos siaran sukan ( kononnya la )
Kos siaran rancangan sukan semakin meningkat. Dan astro yg membeli siaran tersebut terpaksa menaikkan harga.

Puas hati ? Semestinya tidak. Mereka menaikkan harga suka hati mak tiri mereka. Saingan tiada bukan ? Kalau ada saingan jgn harap mereka berani buat begini kepada pelanggan.
Astro sudah tidak tertanggung kos ? Macam tidak percaya aje..( ataupun sebenarnya bimbang harta tokei merosot / tidak meningkat ? ) tokeinya masih pemegang rangking kedua manusia terkaya di Malaysia.

Kerajaanku...takkan diam aje ?
Kalau tidak mampu nak sekat kerakusan manusia astro ini, sila beri peluang syarikat lain buka syarikat TV berbayar. Biar ada persaingan sebagaimana Maxis , Celcom dan Digi. Masing2 berlumba2 memberi servis terbaik dan merendahkan harga berserta bonus lagi.
Plese do something ! Hari in rm10. tahun depan belum tahu lagi..tahun berikutnya ?

Pakcu : Mahu atau tidak, terpaksa juga membayar. Minggu depan Barclays Premier League sudah bermula. Bayar jugak la...Tidak mengapa. Kalian ragut duit pelanggn secara halus kerna takut jatuh miskin ye..tidak mengapa, sifirnya mudah aje, kaya / senang / rezeki itu bukan hanya terletak pada duit bertimbun. Kesihatan juga adalah kesenangan yg tidak boleh dijual beli...
( Opss ! saya tidak mendoakan sekadar mengingatkan putaran roda kehidupan )

No comments: